Se kategori

Villa Natura

Villa Natura –en modern ekologisk fastighet Vi bygger ett lågenergi hem på Österlen, med målet att använda sunda, ekologiska metoder och material. Vi kallar det för Villa Natura. ”Natura” betyder ”natur”. Villa Natura reflekterar naturen på flera sätt: 1) Plats: bo på landet i vackert landskap, 2) Design: strävande efter sunda, ekologiska metoder och material, och 3),Trädgård: plats för närodlad mat och njutning. Ekologiskt tänkande kombinerat med modern teknologi utgör en sund och bekväm livsmiljö. Naturliga material föredras medan plaster undviks i största möjligaste mån. Konstruktionen ska kunna andas och människorna ska kunna andas sund luft. Solen värmer husen genom passiv solinstrålning som lagras i en tung stomme. Dessutom finns det solfångare på taket och en vattenmantlad kamin som bidrar till att värma ackumulatortanken för både varmvatten och golvvärme.

Husen är byggda som en liten Skånegård
– ett större L-format boningshus med byggnadsarea på 150 m2 och ett mindre hus med byggnadsarea på 58 m2 som fungerar som gäststuga och garage. Någonstans finns det alltid en plats i lä – på innergården eller på terrassen som sträcker sig mellan husen och muren.
Väggarna är byggda i träullit med puts på utsidan och insidan – allt ska vara diffusionsöppet så att fukten kan vandra fritt efter årstid. Tjocka väggar medför bra isolering, jämnare klimat och härliga fönsterkarmar att krypa upp i. Fönsternischerna är vinklade så att de öppnar sig inåt rummen för att leda in ljuset långt in i rummen på ett mjukt sätt.
De tjocka och tunga väggarna lagrar värmen som tillförs från solen, boendet och uppvärmningen. Ett decentraliserat hybridventilationssystem återvinner ca 85% av värmen. Värmeväxlare finns också till avloppsvattnet.

Husgavlarna vätter mot den lilla grusvägen, i enlighet med detaljplanen. De stora fönsterytorna vätter mot den vackra trädgården, mot sydväst. De släpper in ljus
och därmed också mycket solvärme. En tung tegelvägg i solrummet hjälper till att lagra denna
värme, och skärmar samtidigt av mathörnan och köket från direkt solinstrålning. Tanken är att man njuter av denna värme i det så kallade solrummet där växterna trivs, och där bastu och dusch också är placerade, medan resten av huset håller en lägre temperatur. Med höga fönster mot trädgården och högt i tak blir det som ett behagligt växthus där citrusfrukter trivs tillsammans med kryddorna. I solrummet finns också en liten fontän med porlande vatten som kan höras både uppe och nere. Det finns stora fönster mot norr i vardagsrummet och mathörnan som är tänkta både som naturtavla och som mysiga sittplatser. På övervåningen ligger de flesta takfönster mot norr för att släppa in ljus, men inte för mycket solvärme.

Öppen planlösning i det långa smala huset med stort kök och vattenmantlad inbyggd kamin som hjärta i huset. En rejäl arbetsbänk i köket där det finns plats för matlagning, disk, läxor och samvaro. Under trappan till övervåningen finns ett kallskafferi som kyls med ventil mot norr. Här finns det plats till gårdens alla konserver, äppelmust, vin samt frukt och grönt. När det är eldningssäsong blir vardagsrummet en mysig hörna medan solrummet blir en plats för avkoppling under sommarkvällarna. Sällskapsytorna är placerade på nedervåningen medan övervåningen rymmer tre sovrum, badrum och kontor.

Med vänliga hälsningar,
Anneli Schalock

Villa Natura
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 2,77 out of 5)
Loading ... Loading ...

Comments are closed.